Ki vagy Te? Mindennapi álarcaink
2020-02-28
Mind

Mikor fordulj coachhoz vagy pszichológushoz?

A tavalyi évben jó pár olyan ügyféllel találkoztam, akik szerint sokan nem tudják, hogy mi a különbség a coaching és a tanácsadás között, illetve nem világos, mikor fordulj coachhoz vagy pszichológushoz?

A cikk végén kiderül!

A coachra sajnos nincs megfelelő magyar szavunk – egyelőre! A továbbiakban a személyes segítő kifejezést használom, ami számomra a legközelebb álló meghatározás.

A személyes segítő az ügyfél már meglévő képességeit és erőforrásait segít azonosítani és ezekre építve támogatja a kitűzött cél elérését. Alapvetően olyan egészséges embereknek – vállalkozásoknak nyújt szolgáltatást, akik elakadtak, valamilyen, nehézséggel állnak szemben, amin egyedül nem tudnak átlendülni illetve valamely területen fejlődni szeretnének.

A szakavatott személyes segítőnek a konzultációk során TILOS közvetlenül tanácsot adni. Nem kijelent, hanem kérdez, és olyan eszközöket használ, amelyekkel az ügyfél saját maga találja meg a számára legmegfelelőbb választ.

Miért nem mondja meg, hogy mi a teendő? Elárulom.  Azért, hogy az ügyfél a saját felelősségét és befolyását élhesse meg. Így lesz motivált az általa választott megoldások megvalósításában.   A személyes segítő folyamatos támogatása pedig mindvégig ott van, mint egy biztonsági védőháló, ameddig szükséges.

A coaching sikere a sportban a legszembetűnőbb és ezt mindenki ismeri. Az edző feladata a lehető legjobbat kihozni a sportolóból és támogatni minden körülmények között. Akkor is, amikor nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogy eltervezték. Hiszen éppen ilyenkor van a legnagyobb szükség arra, hogy a motivációt fenntartsa.  Biztassa ügyfelét, visszanyúlva a múltbéli sikerek tényéhez, emlékeztetve arra a jövőképre, ami mellett mindketten elköteleződtek. Ez biztosítja, hogy elérjék az egyre inspirálóbb célokat.

A személyes segítők az egyént és a vállalkozásokat általában az alábbi területen támogatják:

  •    Life (életvezetési) coaching

Az életvezetési személyes támogatás során az értékek és jövőkép tisztázása és a célok kitűzése van a középpontban az életminőség növelése érdekében. Az ügyfél a folyamat során  megfogalmazza, hogy mit is akar az élettől, a személyes segítő pedig támogatja és bátorítja a változási folyamat során.

·         Üzleti (business) coaching

Tipikusan egy vállalkozás felépítésében, átszervezésében, stratégiai tervezésben, szervezeti változások bevezetésében nyújt támogatást. Emelett a vezetői kompetenciák fejlesztésére is használják.

·         Vezetői (executive) coaching

A vezetői coaching szerteágazó témákban ad segítséget, mint pl. az asszertív és erőszakmentes kommunikáció, csapat építés, delegálás, karriermanagement, konfliktuskezelés, motiválás, döntéstámogató eszközök, időgazdálkodás, kiégés megelőzése és kezelése. Mindezekhez TANÁCSOS az életvezetési coachingban is érintett önismeret, önbizalom és stressz kezelési technikák alkalmazása is.

·         Holisztikus coaching

A holisztikus coaching – a tartalma alapján – valamely, az üzleti és privát életben ellátott szerepkörökre, azaz a teljességre, a teljes emberre fókuszál.

Az én hitvallásom szerint a holisztikus megközelítés az, amivel az ügyfelet a legjobban lehet támogatni. Az eddigi tapasztalataim és a honlapomon is olvasható ügyfélvélemények ezt alá is támasztják. Programjaimban mindhárom coaching elemeit és eszköztárát alkalmazom a teljesség érdekében, a személyes igényekhez igazodva.

Nos, az ígértem a cikk végére kiderül, mikor fordulj coachhoz vagy pszichológushoz?

Engedj meg erre egy konkrét példát.

Az egyik ügyfelem egy párkapcsolati probléma miatt fordult hozzám. Sajnos nem egyedi történet, a párja megcsalta, elhagyta egy 20 évvel fiatalabbért és teljesen maga alá került.  Teljesen természetes, hogy veszteség esetén a gyász 5 fázisán keresztül kell menni. Egészséges esetben ennek megvan a maga ideje és ezt nem lehet és nem is szabad megspórolni.  Ő azonban túl hosszú ideig ragadt benne egy-egy fázisban és nem előre haladt, hanem körbe-körbe járt a középső fázisokban, ezért pszichológus szakembert javasoltam a továbbhaladás érdekében.

Programjaim zömében azokat célozzák, akik már elszenvedtek valamilyen súlyos veszteséget. Mást választottak helyettük, megcsalták, becsapták őket. Elvesztették a párkapcsolatukat, önbizalmukat, önbecsülésüket, méltóságukat, a munkahelyüket, az egészségüket, a vagyonukat. Egy kedves barátom, Jankó Judit személyében olyan pszichológust választottam együttműködő partnernek, akinek a gyászfeldolgozás a szakterülete, így a gyász valamely fázisában benne ragadt ügyfelet a pszichológia eszközeivel tudja tovább lendíteni.

Ha egy mondatban kellene összefoglalni a különbséget, mikor fordulj coachhoz és mikor pszichológushoz, akkor igy fogalmaznék:

  • Fordulj coach-hoz ha arra keresed a választ, hogyan oldj meg egy problémát!
  • Keress egy pszichológust, ha azt akarod megtudni, miért keletkezett a probléma!

A megfelelő személyes segítő kiválasztása kulcsfontosságú. Ez egy bizalmi kapcsolat, a felek kölcsönös tisztelete, szimpátiája elengedhetetlen a gyümölcsöző együttműködéshez.

Azt javaslom, hogy tájékozódj, mielőtt választasz, hiszen nagy a választék.  Csak olyan segítőt válassz, akivel megtalálod a közös hangot, aki bizalmat ébreszt benned. Ezért vezettem be a díjmentes konzultációkat, ahol kötelezettségmentesen ismerkedhetünk meg és dönthetjük el, hogy tudunk-e akarunk-e együtt dolgozni.

Biztos vagyok benne, hogy Te is megtalálod azt, aki Neked a legjobb és a legtöbbet hozza ki belőled.

Sok sikert a keresésben és a kiválasztásban!

Személyes napló és benne 5+2 egyszerű tipp az önérvényesítés útján,
azaz hogyan dönts magabiztosan saját magad mellett

Ha arra vágysz, hogy végre kitörj a kiszolgáltatottságból és büszkén nyugtázd a megbecsülést és tiszteletet és szabadon eldönthesd, hogy mennyit és mit vállalsz, akkor EZ ITT NEKED SZÓL.Adatvédelem